Waarschijnlijk heb je wel eens over een airfryer gehoord. Dit handige keukentoestel wordt de laatste tijd namelijk steeds populairder. Een airfryer wordt ook wel een hete lucht friteuse genoemd, omdat je het een beetje met een friteuse kan vergelijken, maar je het voedsel bereidt door middel van hete lucht. Wat kan je allemaal met dit toestel bereiden en waarom is iedereen er zo dol op?

Wat is een airfryer?

philips airfryerZoals je al weet is een airfryer een toestel dat op hete lucht werkt. Het voordeel hiervan is dat je weinig olie nodig hebt, waardoor je gezonder kan frituren. Je kan een hete lucht friteuse dus een beetje zien als een modernere versie van je oude friteuse. Maar er is wel één groot verschil: met de hete lucht friteuse kan je veel meer bereiden, want je kan je voeding niet alleen frituren, maar ook bakken en grillen. Je kan dus ook groentjes, gebak en vlees klaarmaken. Erg handig!

Hoe werkt een hete lucht friteuse precies? Als je een hete lucht friteuse aanzet, zal het apparaat door middel van warme lucht opwarmen tot zo’n 200 °C. De hete lucht circuleert voortdurend in de pan. Op die manier zal je voedsel gaar worden. Zelf moet je dus erg weinig doen. Je draait aan de knop om de temperatuur te kiezen, vervolgens draai je aan de andere knop om de gewenste tijd in te stellen en wanneer je een belletje hoort is je voedsel klaar. Zo simpel kan het dus zijn! Uiteraard werkt niet elke hete lucht friteuse hetzelfde. Sommigen zal je moeten bedienen via een touchscreen en andere hete lucht friteuses hebben automatische programma’s. Maar het zal altijd vrij duidelijk zijn hoe je hem precies moet gebruiken.

Waarom is een hete lucht friteuse onmisbaar in de keuken?

Een hete lucht friteuse heeft heel wat voordelen. Het is niet voor niets dat dit keukenapparaat zo populair is. Ook met een gewone friteuse kan je frietjes maken, maar deze frietjes zullen ongezonder zijn omdat ze ondergedompeld worden in de olie. Bij een hete lucht friteuse heb je geen frituurvet nodig, waardoor je minder vet binnenkrijgt, maar je nog steeds kan genieten van dezelfde heerlijke smaak. Sterker nog: de meeste mensen vinden de frietjes die bereid worden in een hete lucht friteuse nog beter van smaak.

Een ander groot voordeel is dat je niet langer last zal hebben van die vervelende dampen. Je spiegels en kasten dampen niet meer aan en jij moet minder schoonmaken. Bovendien kan je met dit keukenapparaat veel meer voedsel bereiden dan met een friteuse. Probeer maar eens groentjes of gebakjes te bakken in een friteuse. Dat zal je waarschijnlijk niet zo goed lukken! De hete lucht friteuse is dus veelzijdiger en daarom dé ideale vervanging als je friteuse stuk is.

wat is een airfryerWelke gerechten kan je ermee maken?

Als je van plan bent om een hete lucht friteuse te kopen is het handig om te weten wat je er precies mee kan bereiden. Het komt vaak voor dat zelfs mensen die al jaren een hete lucht friteuse hebben staan niet juist weten wat ze er allemaal mee kunnen doen. Dat is erg jammer. Hieronder een overzicht van wat je allemaal kan bereiden!

Frietjes en aardappeltjes

Uiteraard is het algemeen geweten dat je met een friteuse frietjes kan bakken, maar wist je dat je zowel verse frietjes als frietjes uit de diepvries eenvoudig kan bereiden? Sommige mensen denken dat je enkel diepvriesfrietjes kan klaarmaken, maar dat is zeker niet zo. Ook frietjes uit de koelkast die je zo in de winkel kan kopen, kan je klaarmaken. Als je frietjes wilt die snel klaar zijn dan zijn diepvriesfrietjes de beste keuze. Je kan ze in het apparaat plaatsen met een lepeltje olijfolie en binnen een minuutje of 15 zijn ze klaar.

Naast frietjes kan je ook aardappeltjes gereedmaken. Denk daarbij niet alleen aan aardappelschijfjes uit de koeling of diepvries, maar ook aan verse aardappelen. Als je verse aardappelen in het apparaat wilt klaarmaken, zal je ze wel eerst in koud water moeten laten weken en vervolgens af moeten drogen voordat je ze bereidt. Ook kroketjes maak je zonder probleem.

Diepvriessnacks

Net zoals in de gewone friteuse, kan je in de hete lucht friteuse alle diepvriessnacks bereiden. Loempia’s, kaaskroketten, frikandellen, bitterballen, het kan allemaal! Het voordeel is dat je ze in dit apparaat gezonder kan klaarmaken, waardoor je er nog meer van kan genieten!

airfryer vis vleesVlees, kip en vis

Ook vlees, vis en kip kunnen perfect gegaard worden in een hete lucht friteuse. De smaak kan je zelfs een beetje vergelijken met die van gebarbecued voedsel. Eens je de hete lucht friteuse geprobeerd hebt voor het garen van kip, vlees en vis zal je nog moeilijk zonder kunnen. Hoe lang vlees of vis precies in het apparaat moet, hangt af van de soort. Voor een biefstuk is een minuutje of 8 op 180 graden bijvoorbeeld voldoende.

Groentjes

Ook groentjes kan je in dit apparaat bereiden. Je kan het jezelf makkelijk maken door er volledige gerechten in één keer in klaar te maken. Bloemkool, broccoli, mais, bieten, samen met aardappeltjes en een stukje vlees, het kan allemaal. Perfect dus ook voor iemand die bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt.

Brood en gebak

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt, maar ook als je s ‘ochtends broodjes wilt afbakken of als je zin hebt om een cake te maken, kan je de hete lucht friteuse uit de kast halen. Croissants klaarmaken duurt slechts enkele minuutjes op 160 graden en cakejes zullen er iets langer in moeten, maar kunnen ook perfect gebakken worden in de airfryer. Ook een must-have als je geen oven in huis hebt!

Wat kan er niet in de hete lucht friteuse?

In de hete lucht friteuse kan je erg veel bereiden, maar zeker niet alles! Bij sommige groentjes moet je voorzichtig zijn, omdat ze anders te veel uitdrogen en pasta of rijst garen in dit apparaat gaat niet. Ook lopend voedsel moet je niet in de hete lucht friteuse plaatsen.

Conclusie

De hete lucht friteuse is een handig apparaat om in je keuken te hebben. Je kan er ontzettend veel gerechten mee bereiden en het is gezonder, veiliger en makkelijker dan een gewone friteuse. Ook als je thuis geen oven hebt is een airfryer een goede aanwinst, want je kan er cakejes, brood en ander voedingsproducten mee bakken. Al bij al is dit keukenapparaat een échte aanrader die zeker de moeite waard is om te overwegen! Natuurlijk moet je er voor zorgen dat je geen miskoop doet. Om zeker te zijn, check zeker onze lijst van de beste airfryers die we constant up to date houden!

 

Previous Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *