De drie beste airfryers voor smakelijke frieten

De beste airfryers bieden de keukenwereld een heerlijk, gezond verlengstuk. In tegenstelling tot een conventionele friteuse kun je in een airfryer zonder olie en door hete lucht techniek efficiënt en zonder schadelijke stoffen voedsel bereiden. Het belangrijkste verschil tussen airfryers zit hem in het ontwerp en de functie. In dit artikel bekijken we de eigenschappen van de drie beste airfryers die nu op de markt zijn.

De Philips Airfryer XXL Premium HD9867/90

De eerste indruk

Philips introduceert met dit model een friteuse die alleen gebruik maakt van circulerende hete lucht voor het frituren, koken en grillen. Het toestel kan tot 90 % vet besparen. Met de innovatieve Twin Turbo Star technologie kunnen nog meer verfijnde gerechten met groenten, vlees en/of vis op een uniforme, zachte manier worden bereid. De indrukwekkende afmetingen maken het ook mogelijk om tot zes personen tegelijkertijd te bedienen. Het is dankzij het groeiende gezondheidsbewustzijn in België en Nederland dat moderne airfryers hier steeds populairder worden. Ze kunnen namelijk het overgrote deel van de maaltijden bereiden met een minimum aan olie, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid calorieën kan worden bespaard.

De belangrijkste productkenmerken

Op de voorkant van het model toont een kleine display de temperatuur in °C, de resterende tijd in minuten en de kookmodus. Rondom het display bevinden zich de bedieningstoetsen, waarmee de airfryer kan worden in- of uitgeschakeld. De temperatuur, de tijd, en verwarmingsmodus kunnen worden ingesteld. De temperatuur wordt dan met de QuickControl-knop geselecteerd.

De binnenlade kan via een rail worden uitgetrokken. In de lade bevindt zich een andere container, die gemakkelijk kan worden verwijderd en afzonderlijk kan worden gereinigd.

In deze container zit een speciale wervelende metalen insert, die dient om druppelend vet op te vangen. Tot slot wordt de QuickClean frituurmand erboven geplaatst. Deze mand kan worden geladen met voedsel tot het maximale vulniveau.

Een uitneembaar, metalen net houdt de ingrediënten op voldoende afstand van het verwarmingselement, maar laat druppelend vet zonder problemen door. De geïsoleerde handgreep is verbonden met de frituurmand.

De technische eigenschappen

 • De Philips Airfryer XXL Premium HD9867/90 is allesbehalve compact met zijn vegende afmetingen van 32,2 * 43,4 * 31,6 cm (B x D x H)
 • het mode is uitsluitend in het zwart uitgevoerd; alleen aan de voorzijde valt het handstuk van de mand zichtbaar op met zijn lichtgrijze kleur
 • de materialen zijn allemaal netjes afgewerkt
 • de stroomkabel kan netjes worden opgeborgen in een compact compartiment aan de achterzijde van het toestel
 • dankzij zijn gewicht van 6,7 kg en zijn tien voetstukjes, waarvan sommige met ruw rubber, staat deze airfryer altijd stabiel
 • het handvat, biedt een goede grip
 • op de bodem van de container bevindt zich een speciale metalen inlage, die op zichzelf staat en dient om druppelend vet op te vangen; dit kan na gebruik gemakkelijk worden uitgegoten
 • deze airfryer is voorzien van het innovatieve Twin Turbo Star-principe: meerdere ventilatoren draaien de hete lucht zo dat deze de ingrediënten in het kookelement van alle kanten bereikt

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • geschikt voor frieten, kroketten, kip, vis, vlees, taart, …
 • voor iedereen die snel en eenvoudig verschillende voorgerechten, hoofdgerechten en desserts wil bereiden met slechts een apparaat; vooral als je ook nog eens meerdere mensen tegelijk moet bedienen
 • dankzij de Twin Turbo Star-technologie wordt het voedsel niet alleen gelijkmatig gekookt, maar wordt ook het vet dat tijdens het frituren ontsnapt, afgeschept
 • een bijgeleverde scheidingswand kan de frituurmand gemakkelijk in tweeën worden delen, waardoor verschillende ingrediënten tegelijkertijd kunnen worden bereid zonder te mengen
 • de temperatuur van alle elementen die normaal gesproken worden aangeraakt tijdens het gebruik of direct na het einde van het koken (kooktemperatuur: 200 °C, kooktijd: 30 minuten) krijgen een maximale temperatuur van ongeveer 33 °C

Conclusie

De Philips Airfryer XXL Premium HD9867/90 is een geweldige friteuse van een bedrijf dat bekendstaat om zijn kwaliteit en service. De airfryer is perfect voor grotere gezinnen. Het is een van de beste airfryers en hij is het geld helemaal waard.

De Princess Digitale Aerofryer

De eerste indruk

De digitale airfryer xl van Princess is groot genoeg om te koken voor grote gezinnen. Het heeft een digitaal aanraakscherm waarmee je kunt kiezen uit voorgeprogrammeerde instellingen. Je kunt de de tijd en temperatuur handmatig instellen.

De belangrijkste productkenmerken

Voor een friteuse met zo’n groot volume is de Princess airfryer verrassend compact. De combinatie van glanzende afwerking en de ronde vorm geeft een gevoel van elegantie en deze friteuse zou niet misstaan in de meeste keukens.

Het blauwe cirkelvormige digitale scherm bevindt zich boven de verschuifbare, verwijderbare bakplaat. Er staan op het scherm pictogrammen voor zeven voorgeprogrammeerde kookinstellingen, variërend van friet tot kip, taart of gebak.

Er is een temperatuuraanduiding dat met de plus- en mintekens boven en onder dit symbool handmatig tot 200 graden Celsius kan worden ingesteld. Er is daarnaast ook een kloksymbool met eigen plus- en min-toetsen, waarmee de timer tot een uur handmatig kan worden bediend. Het verwarmingselement heeft een vermogen van 1500 Watt en zorgt voor een snelle opwarming.

De Princess digitale airfryer bakt bijna geurloos. De buitenkant krijgt niet warm en alle gebruikte onderdelen zijn makkelijk schoon te maken.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • het is een veilig toestel voorzien van een oververhittingsbescherming
 • vergeleken met concurrenten in dezelfde prijsklasse liggen de kookcapaciteiten hoog
 • zodra je een instelling hebt geselecteerd, start de friteuse automatisch
 • rekening houdend met de mogelijkheden is deze airfryer te koop tegen een spotprijs

Conclusie

De Princess Aerofryer XL heeft een bovengemiddelde prijs-kwaliteitverhouding. Deze airfryer kan rechtstreeks de concurrentie aangaan met de veel duurdere toestellen, maar dan tegen een veel beter prijs. Deze Airfryer van Princess is zeker een van de beste airfryers in zijn prijsklasse. Met zijn modern ontwerp is hij wel een blikvanger in elke keuken.

De Tefal Ultimate Fry FX2020

De eerste indruk

Naast de Actifry serie biedt Tefal ook de Ultimate Fry aan. Met zijn uitneembare lade doet hij veel meer denken aan een klassiek airfryer, maar dankzij de Air-Boost technologie en het 2-in-1 containersysteem levert hij perfect knapperige gerechten op. Visueel gezien doet de Tefal Ultimate Fry op afstand denken aan een kubus. Het oppervlak is voorzien van een weerkaatsende, hoogglanzende coating. Met afmetingen van iets minder dan 29 centimeter in de hoogte, 25,5 centimeter in de breedte en ongeveer 38 centimeter in de diepte is de Ultimate Fry aangenaam compact en kan in combinatie met de aantrekkelijke esthetiek gemakkelijk voor langere tijd op het aanrecht blijven staan.

De behuizing is bijna uitsluitend van kunststof, wat echter een hoogwaardige indruk achterlaat..De frituurpan met anti-aanbaklaag is gemaakt van metaal. Vier poten, waarvan maar twee met rubber bekleed, zorgen voor een goede stabiliteit, ook al kan de friteuse nog vrij gemakkelijk worden verplaatst.

De belangrijkste productkenmerken

De kookunit neemt bijna de gehele onderste helft van de Tefal Ultimate Fry in beslag en kan naar voren worden getrokken. De kom heeft een uitneembare korf. De bodem is voorzien van een groot aantal kleine gaatjes, zodat de circulerende lucht de gefrituurde voeding van onderaf kan bereiken. Een 2,5 centimeter lange afstandhouder zorgt voor voldoende ruimte tussen de basis van de kom en de mand. . De schuine handgreep kan via een kliksysteem verwijderd worden en desgewenst tegelijkertijd aan de schaal en bevestigd worden. Dit werkt eenvoudig en houdt het geheel stevig bij elkaar.

Het besturingsboard bevindt zich aan de voorzijde boven de kookpot. Het is volledig aanraakgevoelig en de afzonderlijke elementen reageren precies en snel. De Tefal Ultimate Fry FX2020 heeft in totaal acht programma’s voor frieten, diepvriessnacks, kip, gegrilde gerechten, vis, groenten, bakken en ontdooien Tefal heeft voor elke functie een eigen knop voorzien. Zo hoeft de gebruiker niet vervelend door de programma’s te schakelen. Afhankelijk van de gekozen bereidingswijze past de friteuse automatisch de temperatuur en de tijd aan.

De technische eigenschappen

 • de kom heeft een volume van 1,2 kilogram
 • het netsnoer meet precies een meter en heeft een snoerhouder op de achterkant
 • over het geheel genomen is de bediening eenvoudig
 • het verwarmingselement heeft een vermogen van 1400 watt

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • de aanraakgevoelige bedieningselementen reageren snel en nauwkeurig.
 • de warmte is gelijkmatig verdeeld
 • de geurontwikkeling wordt binnen de perken gehouden
 • vlees, vis of groenten bakken zonder de mand werkt uitstekend
 • het handvat warmt niet op
 • alle gebruikte onderdelen kunnen in de vaatwasser

Conclusie

De Tefal Ultimate Fry FX2020 is een zeer goede hete lucht friteuse. Het ontwerp en de kwaliteit van de afwerking zijn goed, de bediening is eenvoudig en de resultaten zijn overtuigend. Vooral bevroren frieten worden door de Tefal moeiteloos bereid en de gebruiker hoeft niet eens te roeren. Als een van de beste airfryers is de Ultimate Fry aan te bevelen aan iedereen die op zoek is naar een nieuwe airfryer of er voor het eerst een wil kopen.