Geniet van gezonde frietjes

Voor veel mensen zijn knapperige frietjes een van hun absolute lievelingsgerechten. Maar friet kan ook ongezond zijn. Als ze worden ondergedompeld in hete olie om te bakken, zuigen ze al het vet op en neem je al het vet op tijdens het eten. Op de lange termijn kan dit een belasting voor het organisme zijn. Het is goed dat er een caloriearm, vetvrij alternatief is voor de klassieke friteuses, de zogenaamde airfryer. Daarmee kun je volledig vetvrije frieten bereiden. In dit artikel bespreken we de airfryer xl van Philips. De Nederlandse fabrikant biedt een breed scala aan huishoudelijke apparaten en andere producten voor huishoudelijk gebruik. Hun toestellen worden gekenmerkt door een modern ontwerp en hoogwaardige materialen. De apparaten zijn ook uitgerust met de nieuwste technische snufjes. Ook met de Philips Airfryer XL krijg je een eigentijds, onberispelijk apparaat.

De Philips airfryer xl

De succesformule van Philips

Vorige najaar heeft Philips met succes dit nieuw model van de succesvolle “Airfryer” friteuse aan zijn assortiment toegevoegd. Het maakt deel uit van de “Avance”-serie, die hoogwaardige, mooie vormgegeven van de meest uiteenlopende keukenapparatuur samenbrengt. De belangrijkste toevoeging aan de productnaam is de “XL” die door iedereen duidelijk te begrijpen is.

Het succesrecept van Philips is eenvoudig: hete lucht en grill in plaats van olie. Strikt genomen zou je deze friteuse de naam miniatuur “heteluchtoven” kunnen geven. Deze bereidingswijze bespaart natuurlijk veel olie. Een eetlepel olie of nog minder is meestal voldoende voor het frituren. In tegenstelling tot sommige andere merken wordt er in de Philips niet constant met roerarmen gedraaid, waardoor hij ideaal is voor gepaneerde gerechten zoals nuggets of kroketten. De grill in combinatie met de hete lucht zorgt er voor dat je frietjes knapperig zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.

De voordelen van de XL

Deze nieuwe Airfryer XL heeft een vermogen van 2100 Watt in plaats van de 1450 Watt van zijn voorganger. Tegelijkertijd is ook het volume uitgebreid. De XL-versie heeft een inhoud 1,2 liter. De baktijden zelf zijn nauwelijks veranderd, maar ze waren al relatief kort bij de voorganger. Met het grote touchpad kun je het toestel bedienen en de temperatuur en baktijd instellen.

Frituren met de Philips Airfryer XL

Philips heeft grote nadruk gelegd op een gelijkmatige temperatuurverdeling in dit apparaat en heeft het interieur hiervoor verbeterd. De opwarmtijd is doorgaans kort, omdat lucht sneller kan worden verwarmd dan olie.

De hete lucht friteuse in gebruik

De airfryer XL is veelzijdig inzetbaar. Zowel bakken, roosteren, koken of bakken, het is allemaal mogelijk. Het bij de levering inbegrepen receptenboek biedt ook inspiratie. De bereiding is gezonder dan bij conventionele friteuses, omdat het apparaat tot 80% minder vet nodig heeft. De benodigde accessoires voor het bakken of grillen zijn echter niet inbegrepen.

Verwerking, veiligheid en reiniging

Het apparaat ziet er solide afgewerkt uit en de minimalistische buitenkant past naadloos in elke keuken. De buitenwanden en het handvat van de frituurmand zijn thermisch goed geïsoleerd, zodat er geen risico op brandwonden bestaat. Het risico op letsel is ook laag, omdat je niet met hete olie hoeft te werken. De lade met antiaanbaklaag en de frituurmand zijn afneembaar en beide zijn vaatwasmachinebestendig. Het is het beste om de binnenkant van het apparaat en het verwarmingselement te reinigen met warm water en een spons.

Enkele productkenmerken

Het apparaat meet 31 * 32 * 42 cm (H * B * D) en weegt 7 kg. Het volume van 1,2 kg is voldoende voor twee tot vier personen. Typisch voor Philips is dat het apparaat eenvoudig wordt gehouden in zwart plastic. De kookruimte is gemaakt van gecoat metaal en de frituurmand is gemaakt van inox. De Airfryer XL kookt bijna alle gerechten snel met maximaal 2100 watt. Er is ook een een-knopsfunctie voor het opslaan van je favoriete gerecht.

Deze hete lucht friteuse is vooral bekend om zijn gepatenteerde Rapid-Air technologie. Net als bij de oven moet een gelijkmatige en reukloze frituur met buitengewoon snel circulerende lucht mogelijk zijn. Bovendien wordt dankzij deze technologie tot tachtig procent olie bespaard.

Voor de opwarming van nul tot 135 graden heeft de airfryer, maar anderhalve minuut nodig. Hij warmt op tot 180 graden in drie minuten. Ter vergelijking: een convectieoven doet er twee keer zo lang over.

Zoals gewoonlijk gaat ook dit product van Philips bijzonder lang mee. Als er iets misgaat, hoef je je geen zorgen te maken dankzij de twee jaar fabrieksgarantie. Bij registratie op de officiële website van Philips krijg je een fabrieksgarantie van drie jaar.

Bij de Philips airfryer xl draait veel om intuïtieve bediening en controle. Op een eenvoudig display kun je alle belangrijke instellingen en programmeringen aflezen. De Philips XL Airfryer heeft een gebruiksvriendelijk touchscreen. De digitale besturing bevat een timer, statusinformatie en een automatische uitschakelfunctie.

De temperatuurregeling is traploos instelbaar op de gewenste temperatuur tussen 65 °C en 200 °C en heeft zelfs een favoriet geheugen om je favoriete gerecht op te slaan.

Om de Philips airfryer te vullen, moet je aan het royale handvat trekken. De pan, het opvangbakje en de mand schuiven samen over de rail naar buiten. Als je eenmaal alle onderdelen eruit hebt gehaald, kun je er comfortabel alle etenswaren in stoppen, van frietjes of kroketten tot kip of hamburgers.

Andere producteigenschappen zijn een kabeloproller en antislipvoetjes die ervoor zorgen dat het apparaat stevig staat.

De technische eigenschappen Airfryer XL op een rijtje

 • vermogen: 2100 watt
 • grootte: 42,29 × 31,5 × 30,2cm (HxBxD)
 • volume: 1,2 kg
 • gewicht: zeven kg
 • bijzondere kenmerken: tot 80% minder vet met Rapid Air-technologie

De belangrijkste voordelen van de Philips Airfryer XL

 • hoogwaardig ontwerp met aanraakscherm
 • rustig kookproces
 • favoriete recepten opslaan
 • snelle opwarming
 • geïntegreerd luchtfilter
 • gezond en lekker eten

Besluit

Als je je zorgen maakt over gezond frituren, moet je de Airfryer XL van Philips op je shortlist zetten. Bovendien is het apparaat niet alleen geschikt om te frituren, maar ook om te bakken, te grillen en te braden. De Philips XL Airfryer wordt beschouwd als een van de beste friteuses met warme lucht op de markt vanwege zijn grote veelzijdigheid. Het apparaat biedt veel ruimte en heeft een uitgekiende werking. De friteuse overtuigt de gebruiker door de smaak van de gerechten. Zowel gegrilde groenten, frieten en kip slagen naar wens.

De reiniging is eenvoudig en kan volledig in de vaatwasser worden gedaan. Het is ook optisch een absolute blikvanger en overtuigt met zijn edel ontwerp en een geavanceerd aanraakscherm.

Wie een Philips airfryer heeft, mag de gratis app van de fabrikant niet missen. NutriU is de naam van de app en biedt allerlei nuttige informatie voor het dagelijks gebruik van de airfryer. Of het nu gaat om instructies, tips voor het gebruik van de friteuse of gevarieerde recepten, er is veel te ontdekken met de NutriU app.

Hoe vind je de beste airfryer

Als je overtuigd bent van de voordelen van een airfryer je wilt zo’n wonderapparaat in je keuken hebben moet je eerst weten waarop je moet letten bij de aankoop

De grootte

Hoeveel ruimte heb je in jouw keuken voor zo’n apparaat? Kun je daar een groter model plaatsen of is er alleen genoeg ruimte voor een kleine friteuse? Kijk naar de afmetingen van de verschillende modellen en kies een model dat goed past bij het totaalbeeld van je keuken.

Materiaal

Je moet zowel de frituurmand als het interieur van de friteuse nader bekijken. In beide gevallen is het belangrijk dat bij de productie kwalitatief hoogwaardig materiaal is gebruikt. Inox is ideaal voor de frituurmand en de binnenkant van het apparaat is idealiter nog voorzien van een anti-aanbaklaag die brandwonden voorkomt en het schoonmaken vergemakkelijkt. Het is ook belangrijk dat de mand een handvat heeft dat is gecoat met een hittebestendig materiaal.

Kijkvenster

Goede hete lucht friteuses hebben een kijkvenster waarmee je in het apparaat kunt kijken. In sommige gevallen zijn er zelfs doorzichtige deksels die nog meer inzicht geven in hoe het voedsel in de friteuse is.

Het volume

Maak een ruwe schatting van de hoeveelheid voedsel die jij of je gezin zal consumeren en wil bereiden in de friteuse met weinig of geen vet. De airfryer xl is ideaal voor grotere proties.

De temperatuur

Meestal zijn de hoogste temperatuurbereiken van dergelijke apparaten 80-150 graden Celsius. Er zijn echter ook modellen, zoals de airfryer xl van Philips, beschikbaar die een nog hoger bereik kunnen bieden.

De bruikbaarheid

Gebruiksgemak is een niet te onderschatten factor als het gaat om de kwaliteit van een friteuse, omdat niemand elke keer opnieuw wil leren hoe de friteuse te gebruiken voordat hij of zij eindelijk aan de slag kan.

Gemakkelijk te reiniging

Een airfryer is veel gemakkelijker te reinigen dan een klassieke friteuse. Bovendien is het niet nodig om de oude olie af te voeren.